Az Euroflow ivóvizes termékeinek egészségügyi engedélyeztetése

Főoldal / Víz és szennyvíz üzletág / Hírek / Az Euroflow ivóvizes termékeinek egészségügyi engedélyeztetése

Főoldal / Víz és szennyvíz üzletág / Hírek / Az Euroflow ivóvizes termékeinek egészségügyi engedélyeztetése

Két engedélyeztetési eljárás az ivóvízhálózati termékek kapcsán.

Az Euroflow ivóvizes termékeinek egészségügyi engedélyeztetése

1. Az OTH (ÁNTSZ) / Kormányhivatal / jelenleg Nemzeti Népegészségügyi Központ, azt vizsgálja, hogy a vízzel érintkező anyagokra az ivóvíz gyakorol-e olyan hatást, hogy abból szerves anyag KIOLDÓDÁS (migráció) történik-e az emberi egészséget károsító mértékben és formában. Ez a vizsgálati eljárás jelenleg még nem harmonizált az Európai Unión belül, ami azt jelenti, hogy az EU nemzeti hatáskörbe utalta a vizsgálatot és az erről szóló engedélyek kiadásának jogát, vagyis törvényes módon csak OTH (ÁNTSZ) / Kormányhivatal / NNK engedéllyel építhetők be az ivóvízhálózatba az olyan termékek, melyek közvetlenül érintkeznek az ivóvízzel.


2. A DIN DVGW W270 vagy az azzal egyenértékű NSF WRc BS 6920 szerinti eljárások összessége azt vizsgálja, különböző módszerekkel, hogy a termékek ivóvízzel érintkező felületein milyen gyors és milyen mértékű az egészségkárosító mikrobiológiai fi lm-réteg felépülése (vastagság és sebesség tekintetében).
Az ivóvíz-hálózati szerelvényeknek az egyik legfontosabb követelménye felhasználói oldalról az, hogy több éves (akár több évtizedes) folyamatos üzem, azaz az ivóvízzel való közvetlen érintkezés során se fejlődjön ki számottevő biofilm (mikroorganizmus-réteg) a felületeken.

A felhasználó számára elkerülhetetlen, hogy mindig körültekintően válassza meg, milyen termékek kerülnek beépítésre, és minden esetben utána járást igényel, hogy az adott terméknek megvannak-e a szükséges engedélyei.

Az Euroflow vízhálózati termékei mindkét fent említett engedélyeztetési eljárásban pozitívan szerepeltek, vagyis teljes biztonsággal beépítheti őket.